Απολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για τις φωτιές: Κι όμως ισχυρίστηκε ότι η προετοιμασία ήταν καλύτερη από ποτέ!

Σε θέση απολογούμενου ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση των φονικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να κατακαίουν άκρως σημαντικές δασικές αλλά και παραγωγικές εκτάσεις στη χώρα, με αιχμή την τεράστια πυρκαγιά στον Έβρο που κατακαίει για 13η μέρα το μοναδικό οικοσύστημα της Δαδιάς με το μέγεθος της καταστροφής να ξεπερνά τα 810.000 στρέμματα μέχρι στιγμής.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

«Οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας μάλιστα τη συμπαράσταση του προς όλους όσοι δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές. Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

«οι κλιματικές απειλές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου, αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δεν πρέπει εμείς να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρα φαινόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επικαλέστηκε τη φριχτή εμπειρία της Χαβάης, όπου κάηκε μία ολόκληρη πόλη χωρίς να προλάβουν οι Αρχές να την εκκενώσουν με εκατοντάδες θύματα και αγνοουμένους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε την Τρίτη την ημέρα της συζήτησης, αναφέροντας μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης».

Στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί που βρίσκονται στο πεδίο και όταν αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για 12η μέρα, κάποιοι σας ακούν και θέλουν από εσάς αναγνώριση των προσπαθειών τους. Υπάρχουν ωστόσο εύλογα ερωτήματα και απορίες, που πρέπει να απαντηθούν», επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε πως η φωτιά στη Δαδιά στον Έβρο χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη της Ευρώπης για φέτος.

Επιπλέον, επανέλαβε πως τα ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα υποχρεώνουν τον κρατικό μηχανισμό να αποσπάσει δυνάμεις από τη Δαδιά, όπως έγινε και χθες με μία πυρκαγιά, που ξέσπασε στα Φάρσαλα. Ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως όλες οι φωτιές δεν έχουν την ίδια οικολογική σημασία.

Αναφερόμενος στη φωτιά της Ρόδου, ο Κοπέρνικος έδωσε εκ των υστέρων την τελική εκτίμηση του για το μέγεθος της οικολογικής επίπτωσης, που είναι το 10% της αρχικής εκτίμησης των 160.000 καμένων στρεμμάτων.

«Στην Πάρνηθα ευτυχώς η φωτιά δεν έφτασε στα έλατα του Δρυμού και αυτό δεν έγινε από μόνο του, κάποιοι έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και πιθανώς ορισμένες φορές να τα ξεπέρασαν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε δε, πως κράτη με μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από την Ελλάδα, όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, δεν μπορούν να χειριστούν το φαινόμενο των megafires.

Υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί